Имаме съдбовен момент с безпрецедентен шанс българската гора да бъде защитена,

...
Имаме съдбовен момент с безпрецедентен шанс българската гора да бъде защитена,
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Държавната агенция по горите ще е с ранг на министерство



" Имаме съдбоносен миг с  невиждан късмет българската гора да бъде предпазена , кражбите и схемите да бъдат спрени ", сподели пред БНР инж.  Александър Дунчев , народен представител от " Продължаваме промяната " и някогашен шеф на ИАГ за изваждането на Агенцията по горите от Министерство на земеделието към Министерски съвет.

" Така  ще се спре с корупционните схеми и политиканстването  и всеки го виждаше до момента, че не лесовъдът дефинира разпоредбите в гората, а политици, кметове, регионални, мощни компании и това в този момент ще може да се промени.

Тази стъпка се поддържа от четирите политически партии в ръководството. Така че имаме политическо решение по тематиката за ориста на българските гори.

Досега Агенцията е подвластна от земеделско лоби в министерството , а експертите в тази област години наред бяха държани на ниски заплати и най-хубавите от тях избягаха, няма един лев за финансови разноски... ", уточни още Дунчев.

" Държавната организация по горите ще взема решение политиката в горите , контролът в горите и това я прави с сан на министерство, а заплатите на инспекторите ще се вдигнат с 20 на 100 ", сподели още инж. Дунчев.

Държавните горски предприятия остават към Министерство на здравеопазването . Те стопанисват 75 на 100 от всички държавни български гори:

" Те остават за известно време към министъра на земеделието. За да се реши дали те ще имат най-вече търговски темперамент или ще се ръководят с оглед обществените функционалности на горите ", разясни още Дунчев.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР